Domácí bílý jogurt

Už jsem delší dobu pokukoval po tomhle domácím zázraku. Včera večer jsem se chopil teploměru a vyrazil do kuchyně.

Budeme potřebovat:

1 kvalitnější bílý jogurt 150g (4 lžice, zbytek sníme)
1 litr mléka 3,5% tuku

kuchyňský teploměr
hnec
dvě sklenice 0,5l s víčkem
postel s dekou

Do hrnce vlijeme litr mléka a ohřejeme ho pomalu na 80°C. Mezi tím si dáme dvě čisté sklenice na 30 sekund do mikrovlnky na běžný výkon.

Po dosažení teploty 80°C vložíme hrnec s mlékem do dřezu,kde máme nachystanou studenou/ledovou vodu a mléko zchladíme na 40°C. Poté do hrnce přidáme 4 polévkové lžíce jogurtu z kelímku. Ten následně v mléce řádně rozmícháme, nejlépe metličkou. Ihned nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a dáme do postele a zabalíme do deky.

Sklenice necháme zabalené cca 6 hodin, nehýbeme s nimi, já to nechal asi 9h do rána přes noc, a výsledek je stejný, nevěřil jsem, ale i po tak dlouhé době sklenice ještě hřály.

Po vytažení sklenic z postele necháme úplně zchladnout a až pak umístíme do ledničky.

Na povrchu jogurtu se vytvoří trošku syrovátky, tu můžeme zkonzumovat, kdo nerad, tak jednoduše lžicí odstraní.

Stále po celou dobu dbáme na velkou čistou použitého náčiní.

A výsledek? Skvělé, jednoduché, bez spec.jogurtovače. Jogurt je výborný!

Hotový jogurt

Příprava





Komentáře